Hoe aanvullende thuiszorg mantelzorg versterkt

We vinden het allemaal prettig om lekker comfortabel, in ons eigen huis te wonen. Wanneer we wat ouder worden, kan het echter zo zijn dat er bepaalde aspecten zijn bij het zelfstandig wonen die wat lastiger worden. In veel gevallen hebben we een buurman of -vrouw, een familielid of een andere bekende die als mantelzorger kan helpen om het alsnog mogelijk te maken. 

Als thuiszorgorganisatie, werken wij regelmatig met mantelzorgers samen en zien wij als geen ander hoe een situatie veranderd wanneer aanvullende hulp wordt ingeschakeld. In deze blog vertellen we meer over hoe aanvullende thuiszorg mantelzorg kan versterken.

Vele handen maken licht werk

Een situatie waar mantelzorg pas net aan de orde is, bijvoorbeeld alleen bij lichte huishoudelijke hulp of de onregelmatige zwaardere taken, zijn vaak prima te overzien. Dit is uiteraard mits er een (geschikte) mantelzorger aanwezig is om hiermee te helpen.

Situaties kunnen natuurlijk wel veranderen en soms op een vrij onvoorspelbare manier. Zo kan een licht handje helpen ineens uitgroeien tot een serieuze zorgbehoefte. Vervelend natuurlijk, want vaak willen de mensen die de zorg nodig hebben ook niet het gevoel hebben dat ze iemand tot last zijn.

Hierin kan (aanvullende) thuiszorg een passende uitkomst bieden, omdat dit vaak in samenwerking met de mantelzorger(s) is.

De juiste kennis in huis brengt rust

Als er iemand van de thuiszorgorganisatie aanwezig is die de juiste, relevante kennis en zorgervaring met zich meeneemt, kan dit ook als prettig ervaren worden. Een (mantel)zorgsituatie kan soms overweldigend voelen – zeker als de zorgbehoefte toeneemt en mate van zelfstandigheid afneemt. 

Met de juiste hoeveelheid hulp kan er echter nog steeds voor gezorgd worden dat de persoon in kwestie nog steeds prettig en verantwoord thuis kan wonen. Als de mantelzorger dan met een meer behapbare frequentie langskomt, is dat dan ook met het geruste gevoel dat de situatie onder controle is. Zo wordt gezamenlijk een prettige situatie gecreëerd en dat voel je.

Tweerichtingsverkeer

Net zoals een zorgverlener de situatie prettiger kan maken voor de mantelzorger en de persoon die de zorg nodig heeft, werkt het ook de andere kant op. Als thuiszorgorganisatie komen we vaak pas bij mensen binnen wanneer er al een tijdje een zorgbehoefte is. Je hebt dus een aardig stuk context om in te halen.

Mantelzorgers helpen thuiszorgorganisaties als ons om een betere dienst te verlenen; omdat zij de ins en outs kennen van de situatie en vaak ook van de specifieke zorgbehoefte in de situatie in kwestie. Voorafgaand aan de zorgverlening, zoals bijvoorbeeld bij een intakegesprek (zie hier tips voor een effectief intakegesprek in de thuiszorg), maar ook gedurende het zorgtraject. 

Daarom is het ook belangrijk om als zorgverlener goed te luisteren, door te vragen en open te staan voor wat (onder andere) mantelzorgers kunnen delen over de situatie en zorgbehoefte.

Heb jij zelf ervaring met aanvullende thuiszorg, terwijl je zelf mantelzorg verleende? Vertel ons over je ervaring via ons contactformulier, of via onze sociale media. We horen graag van je.

Aanmelden of informatie opvragen

Wilt u zich of iemand in uw omgeving aanmelden voor onze zorg? Of heeft u een vraag? Vul dan het onderstaande formulier in om contact op te nemen. We komen zo snel mogelijk op uw vraag terug.



U kunt er ook voor kiezen om contact op te nemen via de volgende manieren: